torsdag 25 september 2008

good morning finland!

EXCLUSIVE!!!
In Todays Down Under:
Top 10 kultur-kråkks!
Exclusive interview with Nicole, about her myth-buster carieer!
Jakes top Aussie things!
+Nicole and Jake celebrates 1week in Australia!
som inledning vill jag, Jake (uttalas Djeik, absolut inte Sheik) tacka alla trogna läsare. Vi är enormt tacksamma över alla era kommentarer. vi önskar att så många som möjligt ska kommentera vår blogg --> så vi får veta vem som läser den!
som tidigare utlovats så skall vi lista våra 5 största kultur-chocker och nico skall testa australiensiska myter!
nu när jag å nico varit i Australien i en hel vecka så har vi mött på en hel del konstigheter som väckt både munterhet och tårar. här är den exlusiva topplistan för saker en turist bör passa sig för samt vara beredd på!
  1. solen snurrar motsols! så om du solar lägg dig på rätt sida om solen (det gjorde inte vi)
  2. när du möter en person, keep left! (det gjorde inte vi)
  3. när du åker i en rulltrappa, håll fortsättningsvis till vänster (de gjorde inte jakob). för alla som är osäkra på det här med hur rulltrapporna fungerar, så går det att öva vid clas ohlson i vasa.
  4. bilarna kör på fel sida av vägen! vilket leder till att ratten är på fel sida vilket i sin tur leder till att man (speciellt nicolinor) tror att bilarna saknar chaufförer!
  5. Husena saknar bottenvåning, så det ser ut som att alla hus flyger i luften!
  6. folk är vänliga, okända människor tex butiksbiträden etc frågar hur man har det och vad man har för planer till helgen osv! (det tar en stund att förstå att inte alla stöter på en!)
  7. allt måste aktiveras via telefon! tex bankkort telefonabonemang osv måste aktiveras genom att man ringer ett nummer och talar med en maskin (man känner sig jättedum).
  8. man har på sig skor innomhus! eftersom att de oftast är tort så blir inte skorna smutsiga.
  9. det är rea på bensin varje onsdag! hur sjukt de än låter så har dessa tokiga australiensare bensinrea vilket resulterar i enorma köer till tankningsstationerna!
  10. diesel är dyrare än bensin! bensinen kostar 0,822 euro/L, och dieseln är 0.9euro/L

det var några av våra största chocker vi upplevde under vår första vecka, det finns många fler som vi kommer att lista i ett annat exklusivt nummer av Down under!

idag har nicolina testat om myten, "vattnet i handfatet" är sann! nico fyllde ett handfat med vatten och drog ur proppen. nu får ni exklusivt läsa om Nicolinas reaktion:

-Jag kan inte tro mina ögon, det här är ju aldeles magnifikt!

dessa ord av förundran och upprymdhet utbrast nicolina när hon såg att vattnet snurrade fel väg i hanfatet, vattnet snurrade motsols! (tur att iaf klockorna går medklocks!)

och nu: min egen lista över de bästa sakerna med australien.

  1. Köttet! i australien finns det kött, riktiga biffar och stekar! idag var jag hos slaktaren och köpte ca 3 kilo kött, där fanns: 2kg rump steak (2st biffar,1kg styck!) bacon, och kyckling. bacon är mycket mindre fett här så man kan äta det som mat, det är som en blandning av skinka och bacon.
  2. Hungry Jacks, mc donalds och KFC! hungry jacks är en hamburgerkedja som inte snålar me köttet, de har hamburgare stora som pizzor (nu övrdrev jag lite) och de kostar nästan ingenting! på mäcken å hungry jacks får du en superstor måltid för 7,5 dollar dvs 4,5 euro! mäcken har menyer som man bara kan drömma om där hemma, tripple cheese burger och doubble quarter pounder (ca 4 euro/måltid)! de e mat för riktiga män de! KFC e bra mestadels för namnet, Kentucky fried chicken. de e som mäcken men me kyckling i stället för kött, så de e mera nicolinas cup of tea!
  3. värmen! de e najjs när man bor i ett land där de aldrig blir kallare än 20 grader. men nu måste ni komma ihåg att 25 grader här är inte alls samma som där hemma. 25 grader här är jätteskönt, de e int alls för varmt, men om de e 25 där hemma så är man ju nära att brinna upp!

de finns en massa andra bra saker me de här landet men de får vara bra för den här gången. i nästa Down under exclusive så kommer vi även att lista de sämsta sakerna med Australien.

sådärja, nu har snart ännu en dag gått här för oss, klockan är 20 före 5 och det blir snart middag. nu när vi varit här i en vecka så börjar allt kännas bra men man börjar sakna vissa saker. jag tycker att vi kommit bra in i det australiensika systemet, de e inga problem för oss att ta bussen in till stan eller gå ut och gå och dylikt. så det tog ca en vecka att anpassa sig. det finns förstås fortfarande massor att lära sig här men det känns som att de mesta här e "normalt" . men visst börjar man sakna rågbröd, lakrits och andra finska matvaror. med det som kanske känns mest är distansen till familjen och vännerna. jag som är van att ha en stor umgängeskrets börjar känna av saknaden till vännerna. tur att det finns internet. jag kan inte förstå hur man kunde flytta hit ensam förr i tiden utan språkkunskaper eller några möjligheter att kontakta de där hemma! Tur för oss är ju att vi har varandra, det är så bra att resa tillsammans med någon och nicolina är det bästa resesällskap man kan ha!

de va allt för mig, massa kramar till er alla där hemma. ja saknar er! de e konstigt att ha en umgängeskrets som består av nico och familjen lemmetti. så till alla mina kompisar, ni betyder jättemycke för mig å ja saknar er alla!

ha de gött! /Jakob

23 kommentarer:

toffe sa...

Morrn! Snart ska ja drick in Kaffi.

toffe sa...

Jag uppskattar djupet av den metaparadoxala eufori som präglar protagonisten i denna omfattande skildring av livet i en österlig metropol på en Stillahavskontinent. Konflikten mellan att leva i nuet och ta in de otaliga intryck den nya miljön erbjuder, eller att befrämja sig från den fysiska verkligheten för att istället bege sig tillbaka till sitt hemland, till sina barndomstrakter, till en annan tid via den protal som cybervärlden erbjuder. Tiden ... Ett ständigt hidner. Men Protagonsiten vill ändå förmedla att de sina finns ständigt i en plats nära hjärtat, och att de inte är bortglömda.En idé framkommer, Protagonisten öppnar en länk till sina närmaste med en simpel hälsning, som dock meddelar mer än de ord som är skrivna. I en strävan att förmedla ett lugn till sina anhöriga skriver Protagonisten: "good morning finland!". Men dessa ord säger även, "vi har det bra", "nu har ni morgon, medan vi har eftermiddag", "vi lever i en annan värld, med olika språk, tid och rytmer, en ständig flykt i tid och rum." och "I morgon far vi till Guldkusten, det skall bli skönt."

Jakob sa...

ja fatta då ingenting!! hur gör du toffe, de där skulle ta en månad för mig att skriva. vet du va de du skriver betyder? nå hursomhellst du e supercool fast du lever i en helt annan värld och tidsrymd än alla andra:P i like! pluss du har gjort ett fanatiskt, sorry ja mena fantastiskt jobb med vår blogg, den e jättefin! men kan du vara så snäll och laga så att de blir dubbla klockor, fin och au? hejdå.

Jakob sa...

ja måste rätta lite, bilarna kör inte på fel sida av vägen utan på fel sida av mittsträcket!

toffe sa...

Vad fusk att ändra ett redan kommenterat inlägg ;)

Vad manlig maten verkar vara där :D
Tänk att få en double quarter pounder... hmm, eller en enkilosbiff ...

Min kommentar var ingen vink att ni måste skrivar era fingerspetsar rosa, utan en djup-analys av det otroligt långa inlägget bestående av en rubrik ;) En provokation till humor.

Fast sen kom mera text, och mina ord tappade sin kraft.

Men vad roligt att läsa om era kulturkrockar, jag skrattade högt flera gånger, Har inte tänkt på att man även går på olika sidor om varandra.

Tack nico för att du tar tid att utföra vetenskapliga experiment även på (working) semester. Det du just gjorde sparade mig en flygbiljett till andra sidan jorden.

nu skall jag å äta. ha det bra.

toffe sa...

p.s.
jag får det till två klockor då jag försöker räkna på sidan.
Men jag kanske måste kontrolräkna en gång till för säkerhets skull. ;)

toffe sa...

... det var gott (Pyttipanna)

Ursäkta min semi-sarkasm, det är fredag idag.
Annars angåden Coreolis effekten:

Enligt Wikipedia:

The Coriolis effect does not have a significant impact on the swirl of the flushing water of a toilet. Indeed, the direction of the swirl is mainly defined by the direction with which the water is introduced in the toilet, which has a much higher impact than the Coriolis effect
In theory, in a perfect sink, the Coriolis effect would define the direction of the swirl, as as been proved by Ascher Shapiro in 1962. Nevertheless, any imperfection of the sink, or initial rotation of the water, can compensate for the Coriolis effect, due to its very low amplitude.


så det var roligt att du prövade det.

toffe sa...

Och kom ihåg att kompasser pekar söderut där nere.

http://www.coolquiz.com/trivia/explain/docs/compass.asp

toffe sa...

p.s. till alla lyssnare där ute i höstmörkret, man kan annars se hur det ser ut just nu i australien. Längs ner på bloggen finns en Webcam som visar hur brisbane ser ut just nu. Sedd från South Banks, int för att ja vet var south baks är, men J&N har foton därifrån.

Jakob sa...

jag har hittat min favorit läsare och vår absolut mest hängivne läsare! toffe du e helt otrolig!
kul att pyttipannu va go! vi ha just ätit ett halvt kilo kött på var, som man sku säga i larsmo: he va sviin-goo!
angående den där karmolis effekten, de funkkar ju int i en wc, wc vattnet har ju en egen vilja unt så vaiter (de där va tyska...)så de blir ju fel, men i ett handfat där de int finns några stömmar, vattenfall eller lukter som kan påverka vattnets rotation så syns de ju hur bra som helst. enda sättet ja kan komma på att få de å fungera i en wc e om man stockar den me mycke papper å kakka, å sen när man får lös proppen så ser man hur vattnet rinner. ja tror int ja ska pröva...
aa just de toffe, ja gör en gallup angående hur folk uppfattar min humor. kan du säga åt vilka saker du skrattade högt så får jag jämföra om de överrensstämmer med de gånger som nico suckade djupt...
ja tror nämligen att det finns ett samband. see ya duude

Lemmetti Family sa...

ha ha! ni har ju rikti bra humor ni två! sitter här me täppt näsa och avundas er i värmen. kul me er blogg!fortsätt att skriva. o vet du jacke, ja har sett de 7 första avsnitten av friends o dom va ju jätte bra... snart e ja väl lika fast som ni

matilda sa...

hejhej!
eme berättade att ni har en blogg och nu är den tillagd i mina favoriter så jag också kan hänga med i vad som händer!
ha de gott :)
kram, matilda!

Victoria Asplund sa...

Hahaha! Mer listor! denhär va kul :D toffe, vet du va? jag blir nästan lite rädd för dej ibland. lycka till i cyber-världen iallafall! x)

Lemmetti Family sa...

oi, oi, oi... stop talking about all the good stuff in Australia... mmm, Hungry Jack's.... I'm starting to miss my childhood home!
Toffe, you said, "Har inte tänkt på att man även går på olika sidor om varandra."... but you know what, I have thought about it here in Suomi. On the bikepath, do I walk to the right or left of the bike/person coming towards me..seriously, it takes some thought sometimes!
Enjoy the good times, Jake and Nico!
Jono

emelie sa...

Haha, man ska nog se till att inte vara kissa trängd när man läser här på er blogg, då är det lätt hänt att det händer en liten olycka.(ni vet vad jag menar) ;) Det låter ju som om det är riktigt intressant där "down under", jag skulle nog inte ha nåt emot lite sol och värme här heller.
Gubben hälsar så mycket. Ha de gött!!

Frida sa...

Va kul att få lite uppdatering av Australien! Ja bara ler o kommer ihåg vår underbara tid där. Hoppas så att ni får fortsätta trivas o ha de skoj å få en massa vänner!!!

Å va ja skanar de där att fara till slaktarn o till bröbutiken o köpa ORDENTLIGA varor! Int di här äcklit marienerade biffarna vi har här!

Ja sku vila lista en till grej på konstigheter vilket ni kommer att märka då ni börjar köra bil!! Akta er för vindrutetorkan! Ist för blinkerns så far den alltid på eftersom den är på fel sida om ratten...ni kommer nog att inse det sen när ni sitter på fel sida å kör! + glöm int att fara åt "rätt" håll i rondellen!! Annnars kan ni nog få lite problem :)! Som sagt. Allt e ju upponer där borta eftersom tom lamporna tänds o släcks åt fel håll!!!

Njut o ha de bra där i värmen. Vi får bara drömma om det numera! KRAM

Å toffe ja tycker vanligtvis ja brukar förstå vad du säger...men får väl bara inse att ja int fattar va du skriver. Men deremot! om man lyssnar på RADIOVEGA får man höra i Kvanthopp om coreolis effekt!!! SÅ vill ni bli allmänblidande e de bara att slå på kanalen! BÄttre än gymnasiet faktiskt :)) Å de funkar visst i vessan. Åk till Melbourne, där funka de! :)))

toffe sa...

Ja, ni skall faktiskt akta er för vindrutetorkan. Jag har hört att de kan bli väldigt torra.

toffe sa...

Men de ja villl veta är ifall ni surfat nåt änn?

toffe sa...

det här var roligast:
1.när du möter en person, keep left! (det gjorde inte vi)
2. när du åker i en rulltrappa, håll fortsättningsvis till vänster (de gjorde inte jakob).

ellen sa...

Jag måst ju o kommentera så ni nu vet att ja läser er blogg. Ja skratta no int lika högt som Toffe men ni har no humor. Men bäst tyckt ja att de va när vi först så inlägget och de bara hade en rubrik o inget innehåll. Då tänkte jag kommentera och tacka för att ni håller oss uppdaterade. Men sen kom det ju mera text och i skojigheterna glömde jag bort att skriva nåt.

Nu har vår tös ett namn. De blev Amanda. Känns bra att äntligen få kalla henne någonting annat än babyn eller tösen.

Tack annars för meddelande om tfnnr. Tänkte faktist en dag då ja hade pratat med alla syskonen utom dig jacke att ja ska ta o ringa dig också, men då insåg jag att om man ringer på din mobil så får man bara höra "Valitsemanne numero ei juuri nyt saada yhteyttä..." Ja får väl skylla på amningshjärna;) Nåja nu ska ja gå o väcka barnen. Ska snart fara över ti granngården på mat. Sköt om er, kram

gugge sa...

Härligt att höra att ni får smörja kroset down under. vi åt också bacon i morse. kanske något mindre portion!men de va också gott.nu är vi vid Nymans o firar Nina. Vi har njutit av en härlig orientalisk middag. o snart blir det kaffe. martina har underhållit med trollkonster. hon har talang den tösen! snart börjar jag sakna er. tror att när spånorna är bortsopade o sofforna in- då kommer den stora längtan efter att få hem er o se er sitta i soffan o få bjuda på något gott. o visa hur fint vi fått i vår lägenhet. bor ni hos lemmettis ännu eller har ni hittat något att hyra. kul att höra av er. 1000 kramar till er båda! mamma

Patte sa...

Tjenare! Va coolt allt nästan allt far andra vägen i Australien! Ja ska flytta dit en dag, helt säkert! De låter ju helt otrolit bra att bo där :D!

sofia sa...

hello :) ni verkar ha det super roligt där nere, ett riktigt äventyr. vi allihopa saknar er också, tänker på er mycket. :) Roligt att få veta om såna saker ni skrev om i Down under, tänk att saker går motsols..tilåme vattnet ;) hihi. Ha d så bra vänner! Vi har koll på er också antten läser eran blogg, fast han e emot allt som heter bloggar :P å mobbar mej för att jag läser bloggar lite varstans.. nåjaa anyway. Ha d gott ! Kram/sofia