söndag 21 december 2008

21 december

Här sitter vi mitt i sommaren och ska försöka fira jul. December har gått så fort och nu mittiallt är det 21 december och 3 dagar till julafton! Detta ska väl förresten vara årets mörkaste dag!?
men vi har iaf en pyntad plastgran, juldoftande tealight candles och mörkläggningsgardiner så nog ska vi kunna ha mysigt här också! :)

Förutom att jobba har vi bl.a. de två senaste veckorna varit på christmas carols på creek road church. Flera hundra mänskor var där och man fick riktigt julkänslor när man sjöng julsånger och såg julspelet.Men de försvann snabbt när det sen var sausage BBQ ute på gården.. kändes mer som att alla var galna och trodde det var jul på midsommar, eller nåt.. :P (här står jag och äter korv med anna och hollie)
Den 13 december såg Australien sin första finska lucia. Hon väckte jakob med kaffe och pepparkaka på säng. (observera att julsockorna på väggen är made by jakob!)

Den senaste veckan har vi handlat dom sista julklapparna och i fredas handlade vi julmat. Det blev nog hela skåpet fullt, men vi borde ju ha nu en tid framåt :) de blir både rigrynsgröt och rödbetssoppa och leverkorv (jag sku kalla det leverpastej, leverkorv kan bara Snellmans laga!) på vårt julbord i år :) Dessutom har vi kommit på att man kan ju göra sin egen glögg, så nu har vi kryddor och flera liter svartvinbärssaft i skåpet :)
Sen på fredagkväll såg vi på Santa Claus 2 (tror den heter "nu är det jul igen" på svenska) och gjorde smällkarameller. nice christmasy evening :)
Dom senaste dagarna har det varit riktigt äckligt varmt! Så varmt att man inte vet vad man ska göra eller vart man skall ta vägen. Tur att man har jobbat och tacka vet jag air condition! Men de håller på att bli lite bättre, så nu kan man vistas utomhus igen :) Några stormar har det inte heller varit på länge, fast det förutspåddes att de sku bli en riktig stormig sommar och att man kunde förbereda sig på nåt i stil med Kathrina(i usa..!!) jag tror iaf att försäkringsbolagen har ganska fullt upp just nu.


Anna och Hollie åker hem till New Zealand idag för att hälsa på familjen över julen. De kommer inte hem förrän 16 januari, så vi kommer att ha huset för oss själva i nästan en månad :) De ska bli riktigt skönt! I kväll skall vi städa klart (lättare att hålla rent nu, utan en 3åring i huset), pynta lite till och öppna paketet som jackes föräldrar har skickat. Spännande! :) De blir en riktigt mysig jul-hemmakväll i vårt "eget" hus med andra ord.
Igår hade vi också en liten julafton med anna. vi bytte julklappar och fick smaka Ny zealändsk julefterrätt med glass och frusna bär och frukter. Vi bjöd Anna på pepparkakor :) Jag fick ett nagellackskit och Jacke fick ett par surfshorts. Dessutom fick vi en frysväska, så nu kan vi fara på riktig picknick :)

Vi kommer båda att vara lediga på julafton och juldagen. Sen på julannandagen som här kallas Boxing day (när den stora julrean börjar!) borde vi också var lediga. Det som är annorlunda här är att julhelgen är mycket kortare. Den 23:e, som är den stora shoppingdagen före jul, är butikerna öppna till midnatt(!). Julafton är det inget speciellt bara vanlig jobbdag, även om butikerna stänger lite tidigare. Julfriden utlyses väl klockan 6 tror jag. Sen är det juldagen då man öppnar sina julklappar och är på stranden eller har christmas dinner ute i trädgården hela dagen med släkt coh vänner. Den 26:e är det över och julrean börjar vilket betyder back to work... (här jobbar jacke i carindale shoppingcentre)
Julafton kommer vi att fira ensamma på finskt vis. På juldagen har vi blivit bjudna på christmas party av ett par från kyrkan, Sean och Ainsley. Det ska bli roligt att få se hur man firar en riktig aussie christmas :) men vad det känns weird att få höra "bring your swimmers"! :P

Nu ska jag sluta och börja göra nåt vettigt här..
Hoppas ni alla har en riktigt härlig jultid och och njuter av mörkret och kylan! :P
jag saknar verkligen er alla, finland, finsk vinter, finsk jul och finsk julmat. men bara julen sku vara över så kan vi väl börja njuta av att vara här igen.

kram nicolina

1 kommentar:

Choppa sa...

Kom hit av en slump (letade i Google efter "stömmen gick" för jag trodde att "stömmen" var nån svensk sed jag inte kände till :-) )

Fick det uppklarat o läste lite till. Gillar Finland o det Finlandsvenska också, och Australien är fascinerande - jag har själv bott några år på Nya Zeeland. Som engelsman är det alltid roligt att höra hur nordbor reagerar i våra så främmande kulturer! Hoppas ni pratar finska nån gång för att de ska bli riktigt konfunderade!

Hugge